NOS NieuwsAangepast

Kamer: openheid kosten Oranjes

Premier Rutte moet duidelijker zijn over de kosten van het Koninklijk Huis. Dat vindt de Tweede Kamer, die vandaag de begroting van het Koninklijk Huis bespreekt. Te hoge kosten maken de koning kwetsbaar, stelt de Kamer.

De laatste tijd is er veel ophef over de uitgaven voor het koningshuis. Het ging over de beveiliging van de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland, het nieuwe Haagse onderkomen van prinses Beatrix en de tijdelijke werkruimte van de koning op landgoed De Eikenhorst.

Mediarelletjes voorkomen

Het stoort veel partijen dat zulke berichten pas na onderzoek van de media naar buiten komen. Ze vinden dat premier Rutte mediarelletjes moet voorkomen door zelf actiever te communiceren.

De Kamer wil ook dat de kosten inzichtelijker worden gemaakt. Nu staan ze vaak nog verstopt in verschillende begrotingen onder verhullende namen. Zo staat de aanlegsteiger voor de speedboot van de koning geboekt als 'kustwerken'.

Soberder

D66-leider Pechtold pleit vanmorgen in de Volkskrant voor een soberder uitgavenpatroon. "In economisch onzekere tijden, waarin mensen bezorgd zijn over hun baan en hun inkomen, roepen hoge overheidsuitgaven voor paleizen of een vakantievilla begrijpelijkerwijs vragen op."

Pechtold vindt dat het koningschap geen onderwerp van discussie moet zijn, maar dit is het nu volgens hem wel.

Kleintjes

"Wordt de soberheidsmaatstaf wel in acht genomen in een tijd waarin we toch ook op de kleintjes moeten letten?", vraagt ChristenUnie-voorman Slob zich af.

Hij wijst erop dat er de laatste tijd wel erg veel verbouwd moet worden aan de paleizen van de Oranjes. "Moet dat nou echt allemaal tegelijk?", wil hij van Rutte weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl