Shell is sinds donderdag bezig om alle fabrieken in Moerdijk stil te leggen. Dat is nodig omdat in een van de fabrieken een lek is ontstaan in het stoomsysteem. Pas als alle productieprocessen stilliggen kunnen technici het lek verder onderzoeken en repareren.

In de omgeving van de fabrieken is te zien dat Shell bezig is met affakkelen. Stoom wordt gebruikt bij de productie van grondstoffen voor plastics. Shell produceert in Moerdijk jaarlijks 4,5 miljoen ton aan grondstoffen voor de chemische industrie.

Roetdeeltjes

Donderdag kwamen in Moerdijk en omgeving ook roetdeeltjes uit de lucht. Volgens de gemeente zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat de roetdeeltjes van Shell komen, omdat ze ook al neerkwamen voordat Shell begon met affakkelen.

De Omgevingdienst Midden- en West-Brabant onderzoekt waar de roetdeeltjes uit bestaan. Inwoners van Moerdijk en omgeving krijgen het advies de roetdeeltjes niet aan te raken.

Brand

Het is niet duidelijk hoe lang de fabrieken van Shell stilliggen. Een woordvoerder wil niet zeggen hoeveel schade het concern leidt door de lekkage. Op het complex woedde begin juni een grote brand, na een explosie in een lege reactor.

STER reclame