De PvdA'er Peter den Oudsten (62) wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Den Oudsten is ruim 9 jaar burgemeester van Enschede. De gemeenteraad van Groningen heeft hem voorgedragen. Het kabinet moet hem nog benoemen, maar dat is een formaliteit.

Den Oudsten is de beoogd opvolger van waarnemend burgemeester Ruud Vreeman, die op zijn beurt Peter Rehwinkel vervangt. Rehwinkel legde vorig jaar zijn functie neer, naar eigen zeggen vanwege een onbetaalde baan in Barcelona. Die baan ging uiteindelijk niet door.

Peter E.J. den Oudsten was voor hij naar Enschede ging burgemeester van Meppel (2001-2005). Daarvoor was hij raadslid en wethouder in Leeuwarden.

"Rust en statuur"

De vertrouwenscommissie zegt in een toelichting dat Den Oudsten "een zeer ervaren bestuurder is met sterke verbondenheid met Noord-Nederland. Hij straalt rust en statuur uit en paste het beste bij de profielschets". De vertrouwenscommissie zei dat de politieke kleur bij de keuze geen rol speelde.

Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman zegt het een prettig idee te vinden het stokje aan de ervaren Den Oudsten over te dragen.

PvdA-traditie

De benoeming van de PvdA-kandidaat is opmerkelijk, omdat de PvdA bij de raadsverkiezingen zwaar verloor en D66 met negen zetels de grootste partij in de raad werd. Groningen heeft sinds 1951 op één uitzondering na PvdA-burgemeesters gehad.

Verwacht werd dat gekozen zou worden voor een D66-kandidaat. In de sollicitatieprocedure waren vijf van de acht kandidaten van D66-huize. D66 was daarnaast de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

De andere twee kandidaten kwamen van de PvdA. De achtste kandidaat had geen binding met een politieke stroming. De gemeenteraad had vrouwen expliciet opgeroepen te solliciteren. Of er onder de acht kandidaten inderdaad vrouwen waren, is nog niet bekend.

STER reclame