NOS NieuwsAangepast

28 lijken in massagraf Mexico

In het massagraf dat bij de Mexicaanse stad Iguala is gevonden, zijn tot dusver de resten van 28 personen blootgelegd, heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Hij wil nog niet bevestigen dat het gaat om studenten die vorige week na een bloedig treffen met de politie spoorloos verdwenen.

De identificatie zal volgens hem twee weken tot twee maanden duren omdat de lijken allemaal zijn verbrand en sommige zelfs in stukken gehakt. De forensisch specialisten menen dat ze met benzine zijn overgoten en in brand gestoken.

Vorig weekend braken rellen uit bij een studentenprotest tegen discriminatie. Er kwamen zes mensen om het leven toen de politie enkele bussen met demonstrerende studenten beschoot. Ook een bus met spelers van een amateurvoetbalteam werd onder vuur genomen. 46 studenten verdwenen spoorloos.

Voortvluchtig

Het OM beschikt over videomateriaal waarop te zien is dat een grote groep studenten wordt afgevoerd door politieagenten. Dertig agenten zijn opgepakt. Zij zouden banden hebben met de criminele organisatie Verenigde Strijders. Bendeleden namen samen met de agenten de studenten onder vuur. Het massagraf werd gevonden op aanwijzing van enkele van de arrestanten.

De burgemeester van Iguala en het hoofd van de politie zijn voortvluchtig. Ook zij worden beschuldigd van relaties met de drugsmaffia´s. De laatste zou opdracht hebben gegeven de studenten te ontvoeren, waarna de leider van de bende het bevel gaf ze te vermoorden. De studenten demonstreren geregeld tegen het geweld van de drugsbendes.

De zaak heeft tot grote commotie geleid in Mexico. Zaterdagavond werd het huis van de gouverneur van de staat Guerrero met molotovcocktails bestookt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl