Voor het eerst zijn Nederlandse F-16's boven Irak in actie gekomen. Er werden twee vluchten uitgevoerd met telkens twee vliegtuigen. Er zijn nog geen wapens ingezet, meldt het ministerie van Defensie.

Nederland doet met zes F-16's en twee reservetoestellen mee aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak. Minister Hennis kondigde deze week al aan dat de vliegtuigen dit weekend voor het eerst in actie zouden kunnen komen.

De militairen opereren vanuit Jordanië. Vrijdag kwamen de laatste toestellen aan in de regio.

Close air support

Bij de vluchten van vandaag testten de F-16's onder meer hun inzet voor 'close air support'. Daarbij worden troepen op de grond ondersteund.

Vanaf nu zijn de vliegtuigen volledig klaar om ingezet te worden boven Irak, zegt Defensie. Zo kunnen ze bombardementen uitvoeren op tanks, opslagplaatsen van munitie en vijandelijke mortieropstellingen.

Steun

Donderdag sprak een grote Kamermeerderheid zijn steun uit voor een missie van een jaar. Meerdere fractievoorzitters wezen erop dat de bestrijding van IS een zaak van lange adem is. Minister Timmermans zei dat de Tweede Kamer het ermee eens is dat IS een bedreiging vormt voor de Europese veiligheid.

Nederland hoort met een aantal andere landen bij de internationale coalitie tegen IS. Onder leiding van de Verenigde Staten doen onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië, België en een aantal Arabische landen mee met de bombardementen.

STER reclame