De man die gisteravond met ebola-verschijnselen de huisartsenpost van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht binnenkwam, heeft geen ebola. Dat blijkt uit een eerste bloedtest. De man heeft volgens het RIVM malaria.

Omdat de man geen ebola heeft kunnen overdragen aan anderen, wordt het onderzoek naar de mensen met wie hij contact heeft gehad afgebroken. Omdat ebola alleen besmettelijk is als de symptomen zich voordoen, is de kans op besmetting in dit geval nihil.

De eerste test is gedaan door het Erasmus MC in Rotterdam en is daarna herhaald in een Duits laboratorium. De zieke man werd vannacht naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Hoge koorts

De patiënt werd gisteravond onwel in de huisartsenpost. Hij had hoge koorts en vertelde dat hij net van Schiphol kwam en in Sierra Leone was geweest. In dat land heerst ebola.

De afgelopen weken werden zeker vijftien patiënten in Nederland onderzocht op ebola, maar dat bleek telkens loos alarm. Wel hadden sommige mensen een tropische ziekte onder de leden, zoals malaria.

Het RIVM houdt nog een slag om de arm over de patiënt in Dordrecht. Als de man over een tijdje nog steeds koortsverschijnselen heeft, wordt hij opnieuw onderzocht.

STER reclame