Een avontuurlijke vredesactivist is zaterdag in de buurt van Florida uit zee geplukt. De Amerikaanse kustwacht redde Reza Baluchi, die in een opblaasbare loopmolen op weg was naar Bermuda.

De Iraanse vredesactivist was woensdag al door de kustwacht in de buurt van Miami gespot. Hij was toen de weg kwijt en vroeg welke kant Bermuda op was. Sinds dat moment hield de kustwacht hem in de gaten.

Hamsterwiel

Baluchi wilde de 1660 kilometer over zee overbruggen in een zelfgebouwde Hydro Pod, die veel weg heeft van een loopwieltje voor hamsters, maar dan een stuk groter. Hij had eiwitrepen, flesjes water, gps en een satelliettelefoon bij zich.

In 2003 kreeg hij politiek asiel in de Verenigde Staten, nadat hij anderhalf jaar in Iran gevangen had gezeten wegens pro-westerse en anti-islamitische activiteiten.

Missie

Sindsdien beschouwt hij het als zijn missie om naar eigen zeggen "wereldwijd aandacht te vragen voor wereldvrede en harmonie".

Baluchi rende eens een half jaar langs de Amerikaanse grens en maakte een fietstocht die hem in zeven jaar door 55 landen voerde. De zeewandeling naar Bermuda mislukte. Zaterdag zond hij uitgeput een noodsignaal uit, waarop de kustwacht in actie kwam.

STER reclame