NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt Greenpeace-actie

Greenpeace mag een tanker met Noordpool-olie van Gazprom niet blokkeren of op een andere manier hinderen als die de Rotterdamse haven binnenvaart. Dat heeft de rechter in kort geding besloten.

De rederij die voor de Russische energiegigant Gazprom de olie vervoert, was naar de rechter gestapt om het verbod af te dwingen.

De bezwaren van Greenpeace tegen olieboringen op de Noordpool zijn al bekend en de milieu-organisatie heeft er al veel publiciteit mee gehaald. Dat weegt niet op tegen het belang van de rederij, zegt de persrechter in Amsterdam.

Aan de ketting

Greenpeace wilde de actie tegen de olietanker Michail Oeljanov voeren met de Arctic Sunrise. Dat schip is nog maar net terug uit Rusland, waar het bijna een jaar aan de ketting heeft gelegen. In september vorig jaar werd de Arctic Sunrise geënterd en naar Moermansk gebracht na een protest van Greenpeace bij een boorplatform van Gazprom in de Barentszzee.

De bemanning werd aangehouden op verdenking van piraterij. Na veel protesten van Nederlandse kant kwamen de activisten op borgtocht vrij en later kregen ze, in de aanloop naar de Winterspelen in Sotsji, van Moskou allemaal amnestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl