NOS NieuwsAangepast

Baby na transplantatie baarmoeder

In Zweden is voor het eerst een baby geboren van een moeder die een baarmoedertransplantatie heeft ondergaan. In andere ziekenhuizen waren al vaker baarmoedertransplantaties gedaan, maar geen van die patiënten had een succesvolle zwangerschap.

Het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet publiceert binnenkort een artikel over het succesverhaal. De baby werd na een zwangerschap van 31 weken geboren, 9 weken te vroeg. De baby, een jongetje, is inmiddels thuis.

Oude baarmoeder

De vrouw werd geboren zonder baarmoeder, een syndroom dat bij een op de 4500 meisjes voorkomt. Ze heeft wel functionerende eierstokken. Nog acht andere vrouwen kregen in hetzelfde onderzoek een baarmoeder getransplanteerd. Bij twee mislukte de transplantatie, alle anderen werden via ivf bevrucht. Twee vrouwen zijn nu langer dan 25 weken zwanger.

De 36-jarige moeder kreeg de baarmoeder van een vriendin van 61. Voor de leider van het onderzoek was het verrassend dat zo'n oude baarmoeder nog functioneerde. Het lijkt erop dat het belangrijkste is dat de baarmoeder gezond is, zegt hij.

Voor deze operatie ook in Nederland mogelijk is, zijn we wel een paar jaar verder, zegt gynaecoloog Carina Hilders. "Het is een heel ingewikkelde operatie die je niet zomaar doet. Maar vanuit het Leids Universiteit Medisch Centrum hebben we wel contact met het Zweedse ziekenhuis om de techniek ook te gaan leren."

Nog een baby

De baby moest met een keizersnede geboren worden, omdat de moeder pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) kreeg. De leidend gynaecoloog is bang dat de baarmoeder door de keizersnede is beschadigd en dat het een paar maanden duurt voor duidelijk wordt of de moeder nog een keer zwanger kan worden.

Voor de kersverse vader komt die vraag nog te vroeg. "We zullen er uiteindelijk over nadenken, maar voor nu zijn we heel blij met een kind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl