Een moslimextremist uit het Belgische Borgerhout, had vlak voor zijn vertrek naar Syrië toegang tot een kerncentrale in zijn land.

De in Marokko geboren Ilyass Boughalab werkte tot november 2012 in de centrale in Doel, vlak bij Zeeuws-Vlaanderen. Hij vecht nu bijna twee jaar voor een jihadistische groep.

De 26-jarige man was technicus van een bedrijf dat veiligheidscertificaten voor kerncentrales afgeeft. Zijn taak was het controleren van lasnaden in de nucleaire installatie. Dat gaf hem toegang tot de zogenoemde warme zone, de plaats waar de reactor staat.

Voortreffelijk

Willy De Roovere, in die tijd de hoogste baas bij de nucleaire toezichthouder, sluit volgens de Vlaamse omroep VTM niet uit dat Boughalab in staat was tot sabotage.

Twee jaar geleden nam de man ontslag. "Hij is nooit berispt en heeft zijn werk altijd voortreffelijk gedaan", zegt zijn toenmalige werkgever. "We hebben daarna zijn veiligheidsmachtiging voor de kerncentrale teruggestuurd naar Binnenlandse Zaken."

Boughalab is een van de 46 mensen die terechtstaan in het terrorismeproces in Antwerpen. Deze week eiste de openbare aanklager celstraffen van vier tot vijftien jaar.

STER reclame