Het is vandaag een jaar geleden dat een boot met honderden asielzoekers voor de kust van Lampedusa in brand vloog en zonk. Voorzitter van het Europees Parlement Schulz stond op het Italiaanse eiland stil bij de tragedie.

"366 mannen, vrouwen en kinderen kwamen om op slechts 800 meter van de kust van dit eiland", zegt Schulz. "Ze kwamen naar Europa voor bescherming. Uit hoop voor een beter leven. Maar het enige dat ze vonden was de dood.'' De meeste slachtoffers kwamen uit Eritrea en Syrië.

Sterfgeval

Schulz wees erop dat er alleen dit jaar al 3000 omgekomen bootvluchtelingen zijn bijgekomen. "Elk sterfgeval is een vlek op onze beschaving. Er is duidelijk wat mis met onze asielprocedures.''

Schulz vindt dat Europese landen samen tot een oplossing moeten komen. Maar, zegt hij, snelle oplossingen kunnen we niet beloven. Hij noemt de vluchtelingenproblematiek zeer complex. Volgens Schulz staat het onderwerp zeer hoog op de agenda bij de EU.

Krans

Overlevenden en nabestaanden van de ramp zijn naar de rampplek gevaren om een krans in het water te leggen. Paus Franciscus sprak eerder deze week met hen. Hij riep Europa op om ruimhartiger vluchtelingen toe te laten.

Dit jaar hebben al meer dan 100.000 Afrikanen de oversteek naar Italië gemaakt.

STER reclame