Nederlandse boeren hebben afgelopen jaar 4 procent meer melk geproduceerd dan toegestaan en moeten van de EU daarom een boete betalen van 132 miljoen euro betalen.

Naast Nederland overschreden zeven andere landen de Europese melkquota. Het gaat om Duitsland, Polen, Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Cyprus en Luxemburg. In totaal moeten de landen 409 miljoen euro boete betalen.

Einde melkquotum

De Europese melkquota werden in de jaren tachtig ingevoerd om een eind te maken aan de grote overproductie. Per 1 maart 2015 komt daar een eind aan. Veel boeren hebben hun productiecapaciteit daarom nu al opgevoerd.

Voor de boeren komt dit dan ook niet als een verrassing. "Iedere boer weet hoeveel hij mag produceren", zegt een woordvoerster van boerenorganisatie LTO Nederland. "Dus is het aan de boer zelf om te bepalen of hij daar overheen gaat of niet. En boeren doen dat dus, want er is wereldwijd veel vraag naar melk. De opbrengst ligt momenteel hoger dan de boete die ze nu moeten betalen."

De totale EU-productie bleef overigens 4,6 procent onder het quotum voor de gehele EU. Dat betekent dus dat andere landen juist minder produceerden dan ze mochten.

STER reclame