Weken kamperen voor een kavel

Door verslaggever Marc-Robin Visscher

Op het Amsterdamse Zeeburgereiland is een kleine "camping" ontstaan. Didi Visser slaapt al drie weken in een caravan om morgen haar slag te kunnen slaan. Het spandoek dat zij heeft opgehangen, laat aan duidelijkheid niets te wensen over: "Wij staan 1 in de rij voor kavel ZB4a55".

Morgen kunnen mensen een optie nemen op een van de kavels verspreid over Amsterdam om daar zelf een huis op te kunnen bouwen. Ook is het mogelijk om in een zogenaamde bouwgroep een groter gebouw neer te zetten voor gezamenlijk gebruik.

De belangstelling is groot, de toekomstige bewoners staan letterlijk in de rij. Nog elke dag strijken er op de tijdelijke camping belangstellenden neer met een caravan of een tent. Sommige mensen overnachten er in hun auto.

Uit de rij, plek kwijt

"Het avontuur lonkt", zegt Branco Vlamings, nummer 33 in de wachtrij. Hij heeft de nacht doorgebracht in een klein koepeltentje. Nu is het wachten op zijn vrouw die hem om 08.00 uur komt aflossen. Want wie uit de rij stapt, is z'n plek kwijt. "Dat we nu de kans krijgen om een eigen kavel te bemachtigen, is uniek", zegt Vlamings. "Ik wil een woon-werkcombinatie bouwen, en dat is anders in deze omgeving nauwelijks nog op een betaalbare manier te doen."

Didi Visser weet al precies wat ze wil: een kavel aan de waterkant waar ze een huis op kan bouwen met een garage eronder. "En dan een verdieping er op om te kunnen wonen. In de toekomst komt er misschien gezinsuitbreiding en gaan we verder bouwen, steeds een stukje erop."

Eigen buurt

De belangstelling voor deze manier van bouwen neemt snel toe, horen we een stukje verderop in Amsterdam-Noord. Hier zijn mensen al een paar jaar bezig. "Toen wij drie jaar geleden een kavel wilden pachten, stonden er wel een paar mensen in de rij maar zo druk als nu was het zeker niet", vertelt Jasper Hermans. Zijn huis in de wijk Buiksloterham is inmiddels al wind- en waterdicht.

Frank Alsema bouwt een straat verderop. "Het leuke is dat je niet alleen aan je eigen huis bouwt, maar ook je eigen buurt creëert. Je voelt hier een grote betrokkenheid onder de mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl