NOS NieuwsAangepast

1 op de 5 jongeren maakte naaktselfie of seksfilmpje

ANP

Zo'n 18 procent van de jongeren heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van het 1V Jongerenpanel onder 1466 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. De cijfers komen overeen met een peiling op Scholieren.com, waarin bijna 23% van de jongeren zegt zichzelf wel eens naakt op de gevoelige plaat te hebben gezet.

Jongens maken de beelden ongeveer even vaak als meisjes; 14 procent van hen zegt dat onbekenden de naaktfoto of het seksfilmpje ook hebben gezien. Middelbare scholieren komen dit soort beelden dan ook vaak tegen: ruim de helft zegt tegen het 1V Jongerenpanel dat op hun school wel eens een pikant kiekje van een medescholier rond is gegaan.

Het panel ondervroeg ook jongeren die niet meer op de middelbare school zitten. Daarvan zegt 38 procent dat ze destijds naaktfoto's en seksfilmpjes van schoolgenoten zagen. Het lijkt er dus op dat dit soort foto's en filmpjes nu vaker worden verspreid dan vroeger.

Brandbrief vanwege seksfilmpje

Vorige week bleek dat op middelbare scholen in Noord-Brabant seksfilmpjes opdoken van jonge meisjes van zo'n 13 jaar. Twee scholen stuurden een brandbrief naar alle ouders, waar ze hen vroegen beter op te letten:

Wij schrikken erg van deze ontwikkeling en willen u met klem vragen in gesprek te gaan met uw kinderen. Ze moeten leren vooral voorzichtig te zijn met het filmen of fotograferen van zichzelf en het verspreiden van deze beelden via telefoon of computer. We hebben inmiddels ervaren dat deze beelden niet of nauwelijks van het internet te verwijderen zijn en de gevolgen kunnen enorm zijn voor de betreffende kinderen en hun directe omgeving. Brief van het Pius X College

Strippen voor de webcam

ANP

Uit het onderzoek van het 1V Jongerenpanel blijkt verder dat bijna 30 procent van de jongeren wel eens een verzoek heeft gekregen om een naaktfoto of een seksfilmpje van zichzelf te sturen, meisjes vaker dan jongens. Eén op de vijf jongeren is wel eens gevraagd kleding uit te trekken voor de webcam, 10 procent heeft het ook echt wel eens gedaan.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl