Het lijkt erop dat er 14.000 banen in de thuiszorg gered kunnen worden. Minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn schrijven aan de Tweede Kamer dat eenderde van de gemeenten plannen heeft ingediend, om een toelage te betalen voor huishoudelijke hulp.

Die toelage houdt in dat gemeenten 7,50 tot 12,50 euro per uur voor huishoudelijke hulp gaan betalen. De cliënten draaien op voor de rest van het bedrag van gemiddeld 22 euro per uur. Zij betalen dan nog zo'n 10 euro per uur.

Betaalbaar

Door de toelage denken Asscher en Van Rijn dat thuishulpen betaalbaar blijven en daardoor hun baan kunnen houden. Ze hebben voor de komende twee jaar 190 miljoen euro vrijgemaakt voor de subsidie.

De twee bewindspersonen rekenden uit dat op basis van de plannen die er nu liggen zo'n 14.000 thuishulpen hun baan langer kunnen houden. Ze gaan er daarbij van uit dat thuishulpen gemiddeld 12 uur per week werken, zo'n 1400 uur per jaar.

Minister Asscher zei voor aanvang van de ministerraad dat hij hoopt dat ook de overige tweederde van de gemeenten met plannen komt. Zij hebben daar nog tot 1 december de tijd voor. "Laten we het geld dat beschikbaar is, heel goed gebruiken."

Bezuinigen

Brancheorganisatie ActiZ voor ouderen- en thuiszorg stelde eerder een toelage voor en is blij met dit plan. Volgens de organisatie werken momenteel ongeveer 80.000 mensen als huishoudelijke hulp, meestal parttime.

De gemeenten worden vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de thuiszorg. Ze moeten hier tegelijk flink op bezuinigen. De plannen moeten nog worden goedgekeurd. Asscher en Van Rijn vertrouwen erop dat dit gaat gebeuren.

STER reclame