NOS NieuwsAangepast

Lagere euro goed voor economie

Geen zorgen over de snel dalende waarde van de euro ten opzichte van de dollar. Het is goed voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ook voor bijvoorbeeld het betalen van de hypotheek is het op termijn beter. De economie als geheel kan er onder de streep alleen maar van profiteren.

Dat zegt professor Ivo Arnold, monetair econoom aan de Nyenrode Business Universiteit. Een euro kost op dit moment 1 dollar en 26 cent. Dat is het laagste punt in twee jaar. Sinds dit voorjaar is de Europese munt in een vrije val terechtgekomen. Toen kostte een euro nog meer dan 1 dollar en 40 cent.

Export

"Een lagere eurokoers is prettig voor Nederlandse bedrijven die hun spullen buiten de eurozone verkopen", zegt professor Arnold. "Voor die buitenlandse klanten zijn de spullen dan immers goedkoper geworden. En die betere concurrentiepositie kan de economie in de eurolanden aanjagen."

Maar een ander effect is dat goederen die Nederland importeert juist duurder worden. "Dat is voor de consument in eerste instantie misschien nadelig want die betaalt uiteindelijk een hogere prijs in de winkel", zegt Arnold. "Maar het gunstige effect van die prijsstijging is een groeiende inflatie."

Nu dreigt in de eurozone nog het gevaar van deflatie en dat is veel schadelijker. Want dalende prijzen leiden op termijn ook tot dalende lonen. En dat is niet fijn als je bijvoorbeeld een hypotheekschuld hebt, want een steeds groter deel van je inkomen gaat naar de aflossing. Bovendien stellen consumenten aankopen uit als de prijzen dalen en dat is sowieso niet goed voor de economische groei."

Mario Draghi

De waardedaling van de euro komt voor een deel voor rekening van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB). "Draghi speculeert al langere tijd over de mogelijkheid dat de ECB staatsobligaties gaat opkopen", legt Arnold uit. "Daardoor daalt de rente in Europa en dat maakt de euro minder interessant voor beleggers, dus daalt die in waarde."

Tegelijkertijd verloopt het economisch herstel in de Verenigde Staten sneller dan in Europa. "Daarom is de Amerikaanse centrale bank (de Fed) juist minder staatsobligaties aan het kopen en stijgt de rente", zegt Arnold. "Dus is het weer interessanter om in dollars te sparen en is er dus meer vraag naar dollars. En een stijgende vraag zorgt voor een stijgende prijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl