De Verenigde Naties hebben een uitgebreid rapport uitgebracht over de schier eindeloze reeks aan mensenrechtenschendingen door IS en zijn bondgenoten.

Het rapport bevat nieuwe aanwijzingen dat jezidische en christelijke vrouwen als seksslaaf worden verkocht of weggegeven. Eerder vertelden jezidische vluchtelingen daar al over.

Slavinnen

De VN-rapporteurs schrijven dat op 5 augustus vijftig vrouwen werden ontvoerd in de buurt van de Iraakse stad Tikrit. De vrouwen die moslim wilden worden, werden aan IS-strijders uitgehuwelijkt, de anderen werden als oorlogsbuit aan IS-strijders toegewezen of als slavinnen verkocht.

Op 3 augustus dreven IS-strijders ten westen van Mosul zo'n 450 tot 500 vrouwen en kinderen bijeen. Twee dagen later werden uit deze groep zo'n 150 ongetrouwde christelijke en jezidische vrouwen en meisjes naar Syrië getransporteerd. Ook zij zouden aan IS-strijders zijn toegewezen of als seksslavinnen zijn verkocht.

Jezidi-meisje

Een jezidi-meisje uit de provincie Sinjar vertelde de rapporteurs dat IS-strijders honderden vrouwen hadden meegenomen naar een plaats bij de Syrische grens. Wat er daarna met hen is gebeurd, vertelt het rapport niet. Het meisje is door meerdere IS-strijders verkracht voordat ze op een markt werd verkocht.

Meerdere bronnen vertelden de rapporteurs dat in Mosul een bedrijfje is gevestigd dat zich in de verkoop van ontvoerde vrouwen specialiseert. Meisjes en vrouwen voorzien van prijskaartjes worden aan geïnteresseerden voorgeleid, waarna de onderhandelingen kunnen beginnen.

Andere misdrijven

Andere mensenrechtenschendingen waar het rapport melding van maakt, zijn onder meer verkrachting van kinderen, vrouwen en mannen; executies van militairen en burgers; werving van kindsoldaten; vernietiging en ontwijding van monumenten en heilige plaatsen, ontvoeringen en plunderingen.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN roept Irak op het Internationaal Strafhof in Den Haag te erkennen. Dat is in staat om verantwoordelijken van grootschalige schendingen van mensenrechten te vervolgen.

STER reclame