1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Meer asielzoekers voor gemeenten

Het kabinet verwacht voor volgend jaar een verdubbeling van het aantal te huisvesten asielzoekers. Volgens staatssecretaris Teeven moet er in de eerste helft van 2015 voor 14.000 asielzoekers een huis worden gevonden. Het gaat hierbij om het aantal personen die nog een verblijfsvergunning moeten krijgen en asielzoekers die nu nog in de opvang zitten.

De staatssecretaris doet daarom een beroep op gemeenten om huisvesting te bieden. Dat is inmiddels al de vierde keer op rij.

Een jaar geleden was dat vanwege gezinshereniging waar onvoldoende rekening mee was gehouden en nu vanwege de stroom aan vluchtelingen uit onder andere Syrië.

Taakstelling

In juli verzocht Teeven de gemeenten al dat er meer huizen beschikbaar moesten worden gesteld voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben, maar nog in een asielzoekerscentrum wonen. Binnenkort ontvangen de gemeenten wederom een brief met de nieuwe taakstelling per gemeente.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft gevraagd dit zo snel mogelijk te laten weten.

Verdubbeld

Volgens staatssecretaris Teeven kwamen in de eerste zes maanden van vorig jaar 6220 asielzoekers naar Nederland om een eerste aanvraag te doen en waren dat er in dezelfde periode dit jaar 12.280. Teeven schrijft de stijging vooral toe aan het grote aantal vluchtelingen uit Eritrea in april en mei en aan de toename van het aantal Syriërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl