Haagse verwardenopvang is succes

tijd van publicatie Aangepast

Honderden verwarde mensen hebben de afgelopen maanden snel geestelijke zorg gekregen dankzij een nieuwe opvangmogelijkheid. Sinds de opening in mei van de zogenoemde Opvang Verwarde Personen (OVP) bij het politiebureau in Den Haag zijn 800 mensen geholpen. Meer dan 90 procent kreeg passende zorg.

De opvang biedt 24 uur per dag hulp aan mensen die overlast veroorzaken of een misdrijf hebben gepleegd. Een medewerker van de GGZ beoordeelt direct wat mensen mankeert en welke hulp ze nodig hebben.

Op die manier wordt werk uit handen van de politie genomen, staat in een verklaring van de gemeente. Die spreekt dan ook van een succes. Voordat het nieuwe project bestond, kregen negen op de tien personen geen zorg, waardoor ze "na luttele uren weer op straat stonden".

Landelijk

Ook Henk van Essen, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie en voormalig politiechef in Den Haag, is tevreden over de nieuwe aanpak. "Juist in de avond en in de nacht komen we veel verwarde personen tegen. Dan zijn de deuren van maatschappelijke organisaties gesloten. Dat geeft problemen."

"Bij de OVP wordt een verdachte aangehouden en meteen geholpen", aldus Van Essen. Hij denkt dat de voorziening ook in andere politieregio's een oplossing kan bieden. Hoofdofficier van Justitie Henk Korvinus van het Haagse parket verwacht dat het project landelijk wordt uitgerold.

De OVP is een samenwerking tussen de Parnassia Groep, de politie, het openbaar ministerie en de gemeente Den Haag.

STER Reclame