Eva Kopacz, de nieuwe premier van Polen, hoopt op een nauwere militaire samenwerking met de Amerikanen. In haar eerste toespraak als premier tot het parlement zei ze dat ze zich gaat inzetten voor een grotere Amerikaanse militaire aanwezigheid in Polen. Ze zei er niet bij op welke manier ze dat ingevuld wil zien.

In verband met het conflict in Oekraïne zijn de betrekkingen tussen Polen en de Verenigde Staten belangrijker geworden, zei Kopacz.

Kopacz neemt het premierschap over van Donald Tusk. Hij heeft het premierschap van Polen ingeruild voor de functie van voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Tusk treedt op 1 december aan, als opvolger van de Belg Herman van Rompuy.

Polen

De nieuwe premier Kopacz zei dat Polen ook de euro wil invoeren, maar ze legt zich nog niet vast op een datum. Het moment voor toetreding tot de eurozone is gekomen als de Poolse economie stabiel genoeg is en als de eurozone in rustiger vaarwater is gekomen, verklaarde Kopacz.

Kopacz vraagt vandaag het vertrouwen van het parlement. Dat lijkt geen probleem omdat de twee regeringspartijen over een meerderheid beschikken.

STER reclame