NOS NieuwsAangepast

"Je bent gevangene van de dader"

"Vanaf het moment dat de bedreiging en chantage beginnen, lever je je vrijheid in", zegt Hans Slaman, veiligheidsadviseur van rijke Nederlanders. De oud-politieman, betrokken bij de bevrijding van de ontvoerde biermagnaat Freddy Heineken, gaat in op de afpersing van John en Linda de Mol. De politie kreeg ongeveer 100 tips na de uitzending van Opsporing Verzocht.

Is het gebruikelijk dat een zaak zoals deze met de familie De Mol pas na een jaar naar buiten komt?

"Dat ze nu naar buiten treden, kan verschillende redenen hebben. Door aanleidingen in het onderzoek, zoals nu met het afgeleverde gebak, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om naar buiten te treden en op die manier wat meer schot in de zaak te krijgen."

Wat roept dat bij u op, een doos gebak met een dreigbrief?

"In dit geval is het een doos gebak, maar wij hebben ook wel eens meegemaakt dat het begon met verjaardagskaartjes en bossen bloemen of andere geschenken. Dit is een van de middelen om je dreigement extra druk bij te zetten. Wat we vaak zien is dat daders een gevoel voor cynische humor hebben. Soms met bloemen, deze keer met gebak. Het is natuurlijk een dubbele boodschap, ze sturen een traktatie."

Kan het zijn dat de politie door deze laatste actie met het gebak vindt dat de afperser te dichtbij komt?

"Het is natuurlijk speculeren. Maar wat meespeelt, is de lengte van de zaak het feit dat de bedreigingen al een jaar duren. Dat heeft een enorme impact op de levens van de betrokkenen. Vaak is het in begin zo dat je de zaak in stilte probeert op te lossen. Als de dader onbekend blijft, ben je uiteindelijk 'uitgerechercheerd'. Deze doos gebak is een kans op tips, er zijn bezorgers en mensen die bestellingen hebben aangenomen. Dit is een goed moment om naar buiten te treden."

De familie De Mol is bekend en vermogend. Komt het vaker voor dat deze mensen slachtoffer zijn van afpersers?

"Hoge bomen vangen veel wind. Vermogend zijn leidt tot afgunst. De mensen zijn goed te vinden, met de hedendaagse sociale media. Dan kun je het slachtoffer worden van bedreiging en afpersing. Wij doen op jaarbasis een tiental van dit soort zaken."

Wat voor indruk maakt dit op een familie?

"Vanaf het moment dat de bedreiging en chantage beginnen, lever je je vrijheid in. Je bent gevangene van de dader. Er ontstaat een periode van onzekerheid en angst. Wat kan ik wel en niet doen? Houden ze mijn kinderen in de gaten? Naarmate het langer gaat duren, nemen de emoties toe. Je weet niet waar je het moet zoeken, wie het gedaan heeft. Dat heeft een enorme inbreuk op het privéleven. Samen uit eten, kinderen naar de speeltuin laten gaan. Dat is over door de angst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl