Een donor van de Conservatieve Partij heeft de partij van premier Cameron ingeruild voor de anti-EU-partij UKIP. Het is de verzekeraar en miljonair Arron Banks, die sinds 2005 ruim 250.000 Britse pond (320.000 euro) gaf aan de Conservatieven.

De bekendmaking dat de zakenman van partij wisselt, komt aan de vooravond van een belangrijke speech van premier Cameron op een partijcongres. Het moment zou bewust gekozen zijn om de premier in verlegenheid te brengen.

Titanic

In een verklaring zegt Banks dat hij zich inmiddels realiseert dat UKIP zijn standpunten beter vertegenwoordigt. "Lid zijn van de EU is net zoiets als eersteklas reizen op de Titanic. Economisch gezien is in de EU blijven niet te verdedigen", volgens de miljonair.

Vanmiddag gaf de zakenman een cheque van 100.000 pond aan UKIP-leider Nigel Farage. Die juicht de stap van Banks toe en zegt dat het steeds duidelijker wordt dat UKIP ook voor de zakenwereld een serieuze partner is. Farage verwacht dat meer grote donoren zullen volgen.

Hague

Volgens de UKIP-leider overweegt Banks om namens UKIP mee te doen aan de Britse verkiezingen in mei.

William Hague, de voorzitter van de Conservatieven in het Britse Lagerhuis, benadrukt dat Banks geen belangrijke rol speelde in de partij. Eerder stapten twee parlementariërs van de Conservatieven over naar UKIP.

STER reclame