Bij de ceremonie in Hongkong ter ere van de nationale feestdag heeft een Nederlander de aandacht opgeëist. Te midden van de bestuurselite van Hongkong stak de ondernemer Paul Zimmerman achterin de zaal een gele paraplu omhoog.

De kleur geel en de paraplu zijn de afgelopen tijd symbool geworden van de pro-democatiebeweging in Hongkong, die hervormingen en vrije verkiezingen eist.

Zimmerman, een ondernemer en lokaal bestuurder die al dertig jaar in Hongkong woont, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat zijn actie een protest was tegen het gebruik van traangas tegen kinderen.

"Mensen hebben het erover"

Correspondent Marieke de Vries, die in Hongkong is, zegt dat de actie van de Nederlander de tongen losmaakt. "Mensen hebben het erover. Het was toch de grote ceremonie, met de elite van Hongkong. En hij is er ook mee weg gekomen. Dat kun je zien als een steun in de rug voor de demonstranten."

De bijeenkomst waar de Nederlander zijn paraplu openklapte was de officiële ceremonie, met alle hoogwaardigheidsbekleders van Hongkong. Zimmerman kreeg niet te maken met beveiligers of politie: "Ik ben waarschijnlijk beschouwd als een kleine gek met een paraplu."

STER reclame