Dierenbeschermingsorganisaties roepen moslims op om geen schapen te slachten op dierendag, aankomende zaterdag. Dan vieren moslims wereldwijd het Offerfeest. "Wij vinden dit een wrange samenloop van omstandigheden", schrijven drie dierenorganisaties in een verklaring.

Volgens de organisaties is dierendag een dag waarop veel mensen stilstaan bij het leed dat dieren op allerlei gebied wordt aangedaan. Daarom roepen ze moslims op om geen dier te slachten, maar in plaats daarvan geld te doneren.

Ritueel

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt in een reactie dat geld schenken aan arme mensen een belangrijk ritueel is tijdens het offerfeest, maar een dier offeren ook. "Dat blijven we dus stimuleren", zegt een woordvoerder van CMO in de Gelderlander.

De dierenorganisaties hopen dat Nederlandse moslims gehoor geven aan hun oproep. "Laten we er op 4 oktober samen voor zorgen dat zowel het leed van dieren als van mensen wordt beperkt". De verklaring is geplaatst door onder meer de organisaties Faunabescherming en Comité Dierennoodhulp.

STER reclame