NOS NieuwsAangepast

Dreigbrief De Mol op gebaksdoos

De politie is op zoek naar de man die twee weken geleden, op 15 september, een doos met gebakjes bestelde voor John de Mol. Een compositietekening van deze man was vanavond te zien in het tv-programma Opsporing Verzocht.

John en Linda de Mol worden nu een jaar via aan huis bezorgde brieven bedreigd. Daarin worden pogingen gedaan hen af te persen. Mogelijk zijn er meerdere daders.

De precieze rol van de man die het gebak bestelde, is in deze afpersingszaak niet duidelijk. Het kan zijn dat hij erbij betrokken is. Het kan ook zijn dat hij, zonder dat hij het wist, is gebruikt.

Advertenties

Vorig jaar oktober werd de eerste van in totaal vier dreigbrieven aan de familie bezorgd bij John de Mol. Er werd een groot geldbedrag geëist. Als De Mol niet betaalde, zou zijn zus Linda, haar kinderen of andere naasten iets worden aangedaan.

Volgens de politie werden in de brieven steeds dezelfde eisen herhaald. De familie werd gevraagd op de brieven te reageren met advertenties in de krant. En dat is, in overleg met de politie, ook gebeurd.

Gebaksdoos

Op 18 september ontving John de Mol de laatste dreigbrief. Die zat vastgeplakt op een doos met gebakjes die bij zijn huis werd bezorgd. De Mol schakelde meteen de politie in. Die kon achterhalen dat de gebakjes van een bakkerij in Blaricum kwamen.

Het personeel van de bakkerij wist zich nog te herinneren wie de gebakjes, drie dagen eerder op 15 september, had besteld. De compositietekening die de politie vanavond op tv liet zien, is gemaakt op basis van hun verklaringen.

Signalement

Het gaat om een blanke man van ongeveer 70 jaar oud. Hij is tussen de 1.75 en 1.80 meter lang met een normaal postuur, kort, heel dun grijzig haar. Hij droeg een bril. Hij sprak normaal Nederlands en hij droeg een lichtblauw overhemd met een vrij grote ruit.

De afpersers hebben ook gecommuniceerd via brieven die onder bakstenen waren verborgen op diverse plekken in het land. Op een van die brieven is dna-materiaal gevonden. Maar het materiaal leverde geen match op in de dna-database van de politie.

De politie is ook op zoek naar mensen die op of voor 18 september iemand een brief onder een grote baksteen hebben zien verstoppen op de Nieuw Blaricumerweg/hoek Sparrenlaan Huizen, bij slot Zeist en bij de Gemeentelijke Begraafplaats in Zeist.

Spelletjes

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is door John de Mol in vertrouwen genomen in de zaak. De Vries vertelde vanavond in RTL Late Night: "John de Mol kreeg een brief van een anoniem persoon. Daarin werd gezegd: 'U houdt toch zo van spelletjes? Nou, dan gaan we er nu een spelen.'"

De schrijver van de brief eiste vele miljoenen euro's. Hij had een compleet scenario bedacht voor de overdracht van het geld. Hij zou schriftelijke opdrachten geven die steeds op een andere locatie te vinden zouden zijn.

De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht tientallen tips binnengekregen. Onderzocht wordt hoe waardevol ze zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl