NOS NieuwsAangepast

Bejaarde bedreigde Van der Laan

Een 83-jarige man uit Haarlem is veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf waarvan zeven maanden voorwaardelijk, omdat hij onder anderen de Amsterdamse burgemeester Van der Laan met de dood heeft bedreigd. De bejaarde liet ook een nepbom achter in de parkeergarage bij de Bijenkorf in Amsterdam.

Volgens Het Parool was de man, een projectontwikkelaar, eind jaren 80 voorzitter van de stichting die bezig was met ontwikkelen van een nieuw voetbalstadion. Dat werd de Amsterdam Arena. Naar eigen zeggen ontwierp hij het stadion en regelde hij ook de financiering.

Maar de gemeente besloot om de man te vervangen als voorzitter van de stichting. Daardoor is hij naar eigen zeggen 600 miljoen euro misgelopen. Hij probeert al twintig jaar zijn gelijk te krijgen en is al eerder veroordeeld voor bedreigingen.

Explosies

Dat leidde er niet toe dat hij stopte. Zo schreef de bejaarde man in april 2012 een brief aan de regering en de gemeente Amsterdam dat hij het stadhuis in bezit zou nemen en het aangrenzende muziekgebouw met explosieven zou vernietigen.

De man dreigde ook andere parkeergarages in Amsterdam in brand te steken en schreef dat burgemeester Van der Laan een mes tussen zijn ribben verdiende. Naast Van der Laan kregen ook de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken dreigbrieven.

Kans op herhaling

Uit onderzoek blijkt dat de man volledig toerekeningsvatbaar is en ook dat de kans groot is dat hij doorgaat met zijn daden. De rechtbank heeft hem naast de celstraf daarom ook verboden om contact op te nemen met Van der Laan, zijn medewerkers en de dekens van de Orde van Advocaten in Amsterdam en Haarlem.

De man moet ook contact houden met de reclassering. Hij heeft al in voorarrest gezeten en hoeft daarom niet meer de gevangenis in. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is het uitzonderlijk dat er celstraf is opgelegd voor bedreiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl