De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verschillende locaties in Groningen inspecties verricht bij particulieren die ervan worden verdacht zeehonden op te vangen zonder de benodigde vergunning.

Daarbij werden in één privéhuishouden twee zeehonden aangetroffen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. De zeehonden gaan voor verzorging en herstel naar de zeehondencrèche in Pieterburen.

Professionele opvangcentra

Zeehonden zijn wilde dieren en daarom mogen ze alleen worden gehouden in professionele opvangcentra met een ontheffing van de overheid. In Nederland zijn dit Ecomare, een opvanglocatie in Stellendam en de zeehondencrèche in Pieterburen met een dependance in Oostvoorne.

Aanleiding voor het onderzoek naar illegale opvang van zeehonden zijn meldingen van mensen die op Terschelling en Ameland zeehonden afleverden bij zogenoemde EHBZ'ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang). Maar vervolgens werden de dieren niet naar een officiële opvang overgebracht. Ook valt op dat er in de afgelopen maanden aanzienlijk minder zieke zeehonden dan gewoonlijk bij professionele opvangcentra werden aangeboden.

Vertrouwen

Ook Lenie 't Hart, die in februari vertrok bij zeehondencrèche Pieterburen na een conflict, kreeg bezoek van de NVWA. Bij haar werden geen zeehonden aangetroffen. Volgens 't Hart zijn de mensen om wie het gaat oud-vrijwilligers en -medewerkers van de zeehondencrèche.

"Ze kiezen er zelf voor om zieke zeehonden op te vangen", zegt 't Hart. "Ze willen ze niet naar Pieterburen brengen omdat ze het daar niet vertrouwen. Er lopen drie aangiftes wegens dierenmishandeling tegen Pieterburen. Dat moet eerst worden uitgezocht."

De zeehonden kunnen wel naar professionele opvanglocaties in Stellendam of Texel, zegt 't Hart. "Maar dat mag niet van de overheid. Het is verplicht om een zeehond naar de opvang te brengen in het gebied waar hij is gevonden."

Volgens de dierenverzorgster, die 43 jaar aan Pieterburen was verbonden, zijn de zeehonden de dupe. "Het is in- en intriest wat er gebeurt. De officier van justitie laat de aangiftes veel te lang liggen. En de overheid past het beleid niet aan."

In een schuur

Tijdens een eerder onderzoek in juni trof de NVWA twee zeehonden aan bij iemand die zeehonden in zijn schuur verzorgde. Deze dieren zijn eveneens naar Pieterburen gebracht. In augustus maakte de NVWA ook al proces-verbaal op tegen een man die twee zeehonden ophaalde bij de boot van Terschelling, zonder ze vervolgens naar een professionele opvanglocatie te brengen.

STER reclame