De Australische oppositiepartijen Labor en de Groenen eisen een onderzoek naar seksueel misbruik in een asielzoekerscentrum. Bewakers zouden vrouwelijke bootvluchtelingen hebben gedwongen zich uit te kleden in een detentiecentrum op het eiland Nauru.

Volgens een bootvluchtelinge sluiten bewakers geregeld het water af in de badkamers. Als de vrouwen langer dan twee minuten willen douchen, moeten ze zich voor de ogen van de bewakers uitkleden.

Verkrachting

Een van de bewakers zou twee minderjarigen hebben gedwongen voor zijn ogen seks met elkaar te hebben. Ook zouden twee bewakers een vrouw hebben gedreigd met verkrachting als ze buiten het kamp zou komen te wonen. Verder zouden bewakers sigaretten aanbieden in ruil voor seksuele wederdiensten.

Verziekt

Senator Hans-Young van de Groenen maakt zich ernstige zorgen over het welzijn van vrouwen en kinderen in het centrum. Volgens haar is de cultuur in het Nauru-kamp verziekt.

Australië heeft twee omstreden detentiecentra voor asielzoekers buiten het eigen continent om de grote toestroom van bootvluchtelingen het hoofd te kunnen bieden. Op Nauru zitten ruim 1200 vluchtelingen. Er is ook een centrum in Papoea-Nieuw-Guinea.

Cambodja

Australië sloot vorige week een akkoord met Cambodja om een deel van de vluchtelingen op te nemen. In ruil daarvoor krijgt Cambodja enkele tientallen miljoenen aan ontwikkelingsgeld.

STER reclame