NOS NieuwsAangepast

Ros kroongetuige Passage-proces

Het Openbaar Ministerie mag Fred Ros gebruiken als kroongetuige. Dat heeft het gerechtshof in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol bepaald in het hoger beroep van het Passage-proces.

Kroongetuige Ros zit een gevangenisstraf van 30 jaar uit voor betrokkenheid bij twee moorden. In ruil voor halvering van zijn straf heeft hij verklaringen afgelegd over de rol van onder anderen Willem Holleeder bij een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Ook over twee verdachten in het Passage-proces, Dino S. en Ali A., heeft Ros verklaringen afgelegd.

Waarheidsvinding

Het hof zegt de waarheidsvinding niet te kunnen beletten en laat daarom de verklaringen van Ros toe. Het hof ziet de deal tussen Ros en het OM als een feit. "Die info is er nu eenmaal en dan moet je er iets mee, redeneert het hof", zegt NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel die bij de beslissing van het gerechtshof aanwezig was.

Tegelijkertijd met het toelaten van de verklaringen van Fred Ros, bepaalde het hof dat de zaak niet hoeft te worden terugverwezen naar de rechtbank. Daar had de advocaat van een van de twee verdachten om gevraagd.

Deal

Dino S. en Ali A., hebben tijdens het hoger beroep laten weten niets met de liquidaties te maken te hebben. Zij werden eerder vrijgesproken door de rechtbank.

Het OM is aan de hand van de verklaringen van Ros ook een onderzoek begonnen naar Holleeder. Die wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de liquidaties van zijn zwager en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Peter La S.

Ros is niet de enige kroongetuige in het liquidatieproces. Peter La S. legde eerder ook al verklaringen af in ruil voor strafvermindering.

De advocaat van Dino S. en Ali A., Nico Meijering, zei na afloop dat het hoger beroep nu "zeker twee à drie jaar" langer gaat duren. Hij wil Fred Ros tientallen keren als getuige horen en ook tientallen andere getuigen oproepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl