NOS NieuwsAangepast

Eis 15 jaar in zaak-Sharia4Belgium

De openbaar aanklager in België heeft vijftien jaar cel geëist tegen de leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem.

Volgens de aanklager is de 31-jarige Belkacem de grote schuldige in deze zaak. In het proces staan 46 verdachten terecht, die door Sharia4Belgium zouden zijn geronseld om te vechten in Syrië.

Belkacem werd in 2012 veroordeeld tot twee jaar cel voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims. Volgens VRT-verslaggever Liesbeth Indeherberge wordt hij nu onder meer verdacht van een poging tot het met geweld omverwerpen van de Belgische democratie. Daarnaast zegt justitie dat hij "verantwoordelijk is voor het hersenspoelen van jongeren".

Ontvoerd

Tegen 45 van de 46 verdachten werden celstraffen geëist, variërend tussen de 4 en 15 jaar.

Jejoen Bontinck moet van het OM vier jaar de gevangenis in. Hij ging als minderjarige naar Syrië en werd daar ontvoerd en opgesloten. Zijn vader haalde hem terug.

Dimitri Bontinck is woedend over de eis en noemt deze "schandalig". Jejoen Bontinck legde na zijn terugkeer uit Syrië uitgebreide belastende verklaringen af. In ruil daarvoor eiste justitie een lagere straf tegen hem.

Lang niet alle verdachten zijn in België. De meesten vechten nog in Syrië. Zes verdachten zijn daar vermoedelijk om het leven gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl