NOS NieuwsAangepast

15 procent meer euthanasie in 2013

Vorig jaar hebben artsen in Nederland 4829 keer geholpen bij zelfdoding en euthanasie toegepast. Dat is 15 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van de vijf regionale toetsingscommissies. Artsen zijn verplicht om elk geval van euthanasie bij die commissies te melden.

In verreweg de meeste gevallen was kanker de oorzaak van het uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Dat is een van de voorwaarden om een einde aan een leven te kunnen maken.

Artsen werkten in 2013 bijna altijd netjes volgens de regels. In vijf zaken zijn er artsen door de commissies op de vingers getikt, omdat ze de euthanasie niet volgens de richtlijnen hebben uitgevoerd.

In de fout

Volgens de toetsingscommissies ging het in drie gevallen mis in het voortraject, bij de consultatie. Zo moet de behandelend arts een onafhankelijke arts naar het verzoek laten kijken. In één geval was de geraadpleegde arts niet onafhankelijk, omdat die bij dezelfde maatschap werkte.

In twee zaken zijn artsen in de fout gegaan bij de uitvoering van euthanasie. Zo heeft een arts een ander middel dan voorgeschreven gebruikt om de patiënt in coma te krijgen.

In geen van de vijf gevallen waren de fouten zo ernstig dat het Openbaar Ministerie tot vervolging is overgegaan.

Levenseindekliniek

De toetsingscommissies hebben in 2013 de Levenseindekliniek extra in de gaten gehouden. De kliniek ging in maart 2012 van start en de commissies vonden het belangrijk om alle 107 meldingen van euthanasie die door de Levenseindekliniek waren doorgegeven onder de loep te nemen. In 2013 zijn er door de kliniek geen fouten gemaakt.

Nu al is duidelijk dat dat voor 2014 niet zo zal zijn. Dit jaar werd de Levenseindekliniek binnen vier maanden twee keer berispt door een toetsingscommissie. In het eerste geval handelde de kliniek onzorgvuldig bij de euthanasie van een psychiatrische patiënte.

In het tweede geval werd een vrouw geëuthanaseerd die niet in een verpleeghuis terecht wilde komen. Dat had ze twintig jaar geleden in een wilsverklaring laten vastleggen. Volgens de commissie was dat niet genoeg om tot euthanasie over te gaan.

Bij euthanasie verricht de arts een handeling, waardoor de dood intreedt. Als een patiënt om hulp bij zelfdoding vraagt, neemt hij zelf een dodelijk middel in aanwezigheid van een arts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl