NOS NieuwsAangepast

Ook ronselverdachte blijft vastzitten

Een 18-jarige Hagenaar die ervan wordt verdacht dat hij jongeren heeft geronseld voor de jihad blijft voorlopig nog vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten.

Oussama C., alias Abou Yazeed, is in juni opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij de afgelopen twee jaar zeker vijf personen heeft aangezet om deel te nemen aan de gewapende strijd in Syrië. Hij deed dat volgens het OM door Haagse jongeren aan te spreken op straat en bij voetbalveldjes, door lezingen te geven aan jongeren in of bij moskeeën en tijdens huiswerkbegeleiding.

Geld inzamelen

C. plaatste ook filmpjes van zijn lezingen op YouTube en publiceerde op Facebook en Twitter. Daarbij gebruikte hij ook afbeeldingen van de terreurorganisatie IS. Het OM verdenkt C. ook van het inzamelen van geld voor de gewapende strijd. Hij was een van de sprekers op een benefietavond voor Syrië in Den Haag in juni.

De overheid heeft het Nederlandse paspoort van C. afgenomen. Volgens de IND kan C. ook zonder problemen naar Marokko worden uitgezet. Maar C. zal zich daar "met hand en tand tegen verzetten", aldus zijn advocaat. Volgens de raadsman is C. bang dat zijn rechten in Marokko worden geschonden.

Terreurafdeling

Momenteel zit C. in de speciale terroristenafdeling in de gevangenis. Hij is een van de verdachten in het onderzoek Context van de Haagse politie en justitie naar ronselen voor de jihad. Het OM verwacht dat het proces tegen C. en andere verdachten uit Den Haag volgend jaar twee weken gaat duren.

Vanmiddag werd bekend dat een teruggekeerde Syriëganger uit Amsterdam ook nog gevangen blijft, tot zijn proces in november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl