Max Verstappen maakt vrijdag op het circuit van Suzuka zijn eerste officiële kilometers in de Formule 1. De Limburgse coureur, die dinsdag zijn zeventiende verjaardag viert, rijdt de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Japan in een bolide van Toro Rosso. Verstappen heeft voor volgend seizoen al een vaste plek gekregen bij dat Formule 1-team.

De zoon van oud-coureur Jos Verstappen legde drie weken geleden zijn eerste echte test af in een Formule 1-wagen. Op een Italiaans circuit reed hij bijna 400 kilometer in een Toro Rosso uit 2012. Dat bleek genoeg om een zogeheten superlicentie te krijgen van de internationale autosportfederatie FIA. Zo'n licentie is noodzakelijk om in de koningsklasse van de autosport te mogen rijden.

"Niemand mag verwachten dat Max vrijdag de wereld op zijn kop gaat zetten'', temperde vader Jos Verstappen de verwachtingen op de website van zijn zoon. "Rondetijden zijn helemaal niet belangrijk, het is veel belangrijker dat Max zijn rondjes rijdt. In Japan rijdt Max in een voor hem nieuwe auto, die heel anders is dan de 2012-versie."

Niet op de limiet

"Bovendien begint hij op Suzuka, wat geen gemakkelijke baan is", vervolgt Verstappen senior. "Heel de autosportwereld kijkt naar de verrichtingen van Max, maar hij moet het rustig aan doen en niet op de limiet rijden.''

Het is de bedoeling dat Verstappen tijdens de resterende grands prix van dit seizoen op de eerste vrije training op vrijdag in actie komt om ervaring op te doen. De Limburger, die de jongste coureur ooit in de Formule 1 wordt, neemt volgend seizoen de plek over van de Fransman Jean-Eric Vergne. Verstappen gaat met de Rus Daniil Kviat het vaste rijdersduo van Toro Rosso vormen.

STER reclame