Een teruggekeerde Syriëganger uit Amsterdam blijft vastzitten tot aan zijn proces in november. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Volgens de rechter is er een reëel risico dat de man na vrijlating terug naar Syrië gaat of dat hij andere mensen in Nederland beweegt om in Syrië te vechten voor terroristische organisaties als Al-Nusra of IS.

De 20-jarige Mahar H. is volgens het Openbaar Ministerie vorig jaar via Duitsland en Turkije naar Syrië gereisd. Hij zou daar hebben deelgenomen aan de gewapende strijd onder de vlag van IS. H. ontkent niet dat hij in Syrië is geweest, maar zegt dat hij slechts hulp heeft verleend.

"Hij is er naar toe gegaan om hulp te verlenen, niet om te vechten. Hij is teruggekomen omdat hij het daar wel had gezien", stelt zijn advocaat Peter Plasman. Volgens het OM was het puur opportunisme dat H. terugkeerde naar Nederland. De vrouw van H. moest bevallen en kennelijk liet H. dat liever in Nederland gebeuren dan in Syrië.

Werving voor jihad

H. keerde in januari terug. Enkele maanden later, op 23 april, is hij aangehouden. Het OM verdenkt hem van samenspanning tot moord of doodslag met terroristisch oogmerk. H. wordt ook verdacht van opruiing en werving voor de jihad via internet, onder meer door artikelen op de omstreden radicale website de Ware Religie. Ook plaatste hij een foto van zichzelf met een Kalasjnikov op internet.

H. nam op de pro forma zitting afstand van terreurorganisatie IS. "Ik ben het niet eens met de oprichters van het kalifaat vanwege hun extreme handelingen tegen moslims en zeg maar de medemens", aldus H.

Sms'jes

Het OM vreest desondanks dat H. terug wil gaan naar Syrië. Dat wordt afgeleid uit sms-berichten waarin H. aangeeft dat hij ongelukkig is met zijn vertrek uit Syrië. Hij heeft vooralsnog een voorstel om deel te nemen aan een deradicaliseringsprogramma afgewezen. Volgens Plasman weerhoudt opsluiting in een cel H. er niet van om ooit naar Syrië terug te gaan als hij dat echt wil. "Ooit gaat de gevangenisdeur weer open en dan houdt niets hem tegen."

Het inhoudelijke proces tegen H. is begin november. H. is dan de eerste teruggekeerde jihadstrijder die terechtstaat. Het OM kondigde onlangs aan dat iedere Syriëganger die deel heeft genomen aan de gewapende strijd vervolgd zal worden. Inmiddels lopen er meer dan dertig strafrechtelijke onderzoeken tegen jihadisten.

STER reclame