De deelname van Nederland aan de strijd tegen IS heeft de kans op een terroristische aanslag in Nederland "ietsje groter" gemaakt. Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Dick Schoof, op een briefing over de missie in de Tweede Kamer.

Schoof zei er meteen bij dat de dreiging niet overdreven moet worden. Een aanslag is voorstelbaar, maar er is op dit moment geen concrete dreiging. Het dreigingsniveau blijft substantieel, het op een na hoogste niveau.

Bombarderen

De Kamerleden worden vandaag door topambtenaren en topmilitairen geïnformeerd over de missie naar Irak. Nederland zet zes F-16's in om doelen van IS in Irak te bombarderen. Ook zullen 130 trainers het Iraakse leger gaan ondersteunen.

Volgens de commandant der strijdkrachten, generaal Middendorp, lopen de Nederlandse militairen een beperkt risico. IS heeft volgens hem geen wapens waarmee straaljagers uit de lucht kunnen worden geschoten. De militaire trainers zullen hun werk doen op beveiligde locaties.

Volgende week

Middendorp zei dat de F-16's waarschijnlijk volgende week al afreizen. Waar ze dan precies gestationeerd worden, kon hij niet zeggen, omdat de onderhandelingen daarover nog gaande zijn. Het is mogelijk dat ze vanuit Jordanïe gaan opereren. Belgische F-16's zijn daar al.

Donderdag houdt de Tweede Kamer nog een debat over de Nederlandse inzet. Er is brede steun voor de missie.

STER reclame