NOS NieuwsAangepast

CDA: ook ingrijpen in Syrië

CDA-leider Buma zet zich af tegen het kabinetsbeleid dat Nederland wel meedoet aan de strijd tegen islamitische terreurgroepen in Irak, maar niet in Syrië.

Buma wil dat de F-16's die boven Irak in actie komen, dat ook boven Syrië doen. "Nederland moet Amerika voluit steunen en de Arabische landen die eraan meedoen'', zegt Buma op NPO Radio 1.

"Begrip is niks"

Nederland komt niet in actie boven Syrië, omdat er geen VN-mandaat is voor die missie. "Wat het kabinet doet, is nog minder dan niet meedoen. Het steunt niet eens de acties van Amerika in Syrië. Het heeft er begrip voor'', zegt Buma op NPO Radio 1. "Maar begrip is niks."

Volgens Buma is een VN-resolutie of een verzoek vanuit het land zelf ondenkbaar. "We vragen geen toestemming aan de Syrische president Assad omdat we zijn regime niet erkennen. En in de Veiligheidsraad blokkeert Rusland het mandaat." Maar volgens Buma kan het niet zo zijn dat Assad en de Russische president Poetin de internationale agenda bepalen.

Dreigende genocide

Buma is voor actie in Syrië, omdat het Westen vanuit Syrië wordt bedreigd door jihadisten, en omdat er een genocide dreigt voor Koerden in het land. "We staan allemaal te kijken en zijn heimelijk heel blij dat de VS wel ingrijpt. Als iedereen hetzelfde zou hebben gedaan als Nederland, zouden de Koerden massaal zijn vermoord en verjaagd. Dat gebeurt nu al."

Buma schreef dit weekend een opiniestuk over ingrijpen in Syrië in The Post Online. Vandaag is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over de missie van Nederland en donderdag volgt een debat. Het kabinet gaat zes F-16's inzetten in Irak. De missie zal zes tot twaalf maanden duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl