NOS NieuwsAangepast

Protesten Hongkong breiden zich uit

Op steeds meer plekken in Hongkong duiken demonstranten op die politieke hervormingen eisen. Het was vandaag rustiger dan gisteren, toen de politie traangas gebruikte tegen betogers.

Demonstranten en oproerpolitie zijn verwikkeld in een kat-en-muisspel, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. Soms trekt de politie zich even terug en winnen de betogers terrein. Ze zitten op veel meer plekken dan alleen in het financiële centrum.

Geschrokken

Vandaag hebben veel inwoners van Hongkong zich bij de protesten aangesloten. "Mensen zagen gisteren op tv hoe hard de autoriteiten ingrepen en waren bang dat er misschien zou worden geschoten'', zegt De Vries.

Vannacht zijn zeker 25 mensen naar het ziekenhuis gebracht. De meesten voelden zich niet goed door het inademen van traangas.

Steun

Betogers krijgen nu steun uit andere lagen van de bevolking. Zo heeft de onderwijsbond opgeroepen tot een staking. En financiële instellingen hebben personeel toestemming gegeven om te staken. Veel mensen gingen niet naar hun werk.

Door de onrust zijn straten afgesloten, scholen en sommige banken bleven gesloten. De beurs van Hongkong ging wel gewoon open.

Nationale feestdag

De protesten tegen het kiesstelsel waren in eerste instantie aangekondigd voor de nationale feestdag, komende woensdag. Tot die tijd houden de betogers het vast wel vol, verwacht De Vries.

De betogers eisen politieke hervormingen. Ze willen dat China zich niet bemoeit met de kandidatenlijst voor de verkiezingen in 2017. Inwoners van Hongkong kunnen alleen kiezen uit drie door China geselecteerde kandidaten.

Instagram

Afgelopen weekend demonstreerden duizenden mensen bij regeringsgebouwen en in het zakelijke district. Vanwege de protesten in Hongkong is Instagram in heel China geblokkeerd. Op dat sociale netwerk waren alle acties via foto's en video's goed te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl