NOS NieuwsAangepast

Loop ik gevaar bij overstromingen?

Met een nieuwe app en website is vanaf vandaag te zien hoe hoog het water kan komen bij overstromingen. Hierdoor moeten Nederlanders meer te weten komen over het gevaar van water.

"In Nederland hebben we door de aanleg van dijken en duinen de kans op een overstroming sterk verkleind. Maar de natuur is grillig, het kan ook in ons land een keer misgaan...", is te lezen op de nieuwe site.

Metershoog

Het idee komt van onder meer Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij lieten de site en app ontwikkelen nadat de Europese organisatie OESO in een rapport stelde dat Nederlanders te weinig weten over het risico van overstromingen.

Gebruikers kunnen hun postcode invullen en zien hoe hoog het water in hun buurt komt bij een dijkdoorbraak. Zo kan het water in het centrum van Nieuwegein stijgen tot maximaal 3 meter en in Vught tot 1,5 meter.

Waarschuwingsfluitje

Vervolgens is te zien hoe lang het duurt om te evacueren en wat mensen te wachten staat als ze thuis blijven. Zij moeten zich voorbereiden op een verblijf onder "zeer primitieve omstandigheden", onderkoeling en uitval van internet- en telefoonverbindingen.

De app geeft tips voor mensen die niet geëvacueerd willen worden. Zij moeten denken aan bijvoorbeeld extra handdoeken, voldoende drinkwater en een waarschuwingsfluitje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl