Duizenden activisten in Hongkong zijn vannacht begonnen met een grote sit-in-actie. Ze willen de regering in Peking dwingen om vrije verkiezingen toe te staan. Ze hebben de straat voor het regeringscomplex geblokkeerd.

De protesten begonnen afgelopen week. Duizenden studenten deden mee aan een boycotactie; ze besloten geen colleges meer te volgen en de straat op te gaan om hervormingen af te dwingen.

Activisten van de beweging Occupy Central hebben zich bij de studenten aangesloten. Ze zijn van plan het zakendistrict in Hongkong plat te leggen. Die actie stond gepland voor woensdag, mogelijk gebeurt dat nu eerder.

Heviger

Sommige studenten vertrokken toen de activisten van Occupy Central zich bij hen aansloten. Ze willen niet dat de beweging hun protest overneemt. Occupy Central heeft aangekondigd dat de acties steeds heviger zullen worden, maar de beweging heeft niet bekendgemaakt wat ze voor ogen heeft.

De demonstranten eisen politieke hervormingen en meer democratie. De regering in China heeft bepaald dat inwoners van de voormalige Britse kolonie in 2017 zelf hun leider mogen kiezen, maar China wil zich bemoeien met de kandidatenlijst. De demonstranten vinden dat er daarom geen sprake is van echte democratie.

STER reclame