NOS NieuwsAangepast

36 doden vulkaanuitbarsting Japan

Bij de vulkaanuitbarsting gisteren in Japan zijn zeker 32 mensen omgekomen. Reddingswerkers hebben vandaag op de hellingen van de vulkaan 31 lichamen gevonden "die geen teken van leven meer vertonen".

De eerste dode werd gisteren al van de berg gehaald. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt.

Zeven mensen konden met een reddingshelikopter van de berg worden gered. Over hun toestand is verder niets gezegd, alleen dat ze bij bewustzijn waren. 26 mensen konden vandaag op eigen kracht de berg afdalen. Gisteren waren al ongeveer 230 mensen van de berg afgekomen.

Giftige gassen

Japanse media melden dat reddingswerkers de top van berg verlaten, omdat ze vermoeden dat er giftige gassen zijn vrijgekomen bij de uitbarsting. "Dat duidt erop dat er weinig hoop meer is voor de groep van dertig mensen", zegt correspondent Kjeld Duits. Aan de reddingsoperatie doen honderden militairen mee en enkele helikopters.

Volgens het Japanse ministerie van Rampenbestrijding vielen er bij de uitbarsting enkele tientallen gewonden. Boven de vulkaan, die zo'n 3000 meter hoog is, hangt nog steeds een grote rookpluim die van kilometers afstand te zien is.

Bergbeklimmers

De vulkaan Ontake, ongeveer 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio, barstte gistermiddag plotseling uit. "Er waren mogelijk zo'n 300 mensen op de berg, die geen rekening hielden met een uitbarsting", zegt Duits.

"De berg is een populaire bestemming voor bergbeklimmers om te genieten van herfstkleuren. Het is een fantastisch mooie plek en de op één na hoogste vulkaan van Japan."

De vulkaan barstte voor het laatst uit in 2007.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl