De Française Pauline Ferrand-Prevot is in Ponferrada (Spanje) verrassend wereldkampioen wielrennen bij de vrouwen geworden. Zij klopte de Duitse Lisa Brennauer (winnares van de WK-tijdrit) en de Zweedse Emma Johansson in de sprint. Marianne Vos ging te vroeg aan en werd uiteindelijk tiende.

"Ik voelde me heel slecht deze week", zei de dolgelukkige ploeggenote van Vos. "Ik was niet de sterkste, want ik was gelost op de klim. Maar in de laatste kilometer kwamen we nog terug. Ik had niet gedacht dat ik kon winnen in de sprint."

Valpartij

De wegwedstrijd werd opgeschrikt door een grote valpartij. Met nog ruim negentig kilometer koers voor de boeg kwam voorin het peloton iemand ten val, waarna vele rensters achter haar ook op het asfalt smakte.

De Nederlandse Thalita de Jong moest noodgedwongen uit de koers stappen. Ze werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Er wordt gevreesd voor een schouderbreuk bij de 21-jarige renster van Rabobank-Liv.

Ook voor Roxane Knetemann betekende de valpartij het einde van de wedstrijd; ze werd van achteren aangereden en daar hield Knetemann zoveel ongemak aan over, dat ze niet veel later afstapte.

Marianne Vos was ook betrokken bij de valpartij, maar de kopvrouw van Nederland kon de koers vervolgen. In eerste instantie liepen veel rensters door de valpartij achterstand op, maar omdat de kopgroep besloot de benen stil te houden, kon iedereen weer aansluiten.

Vuurwerk in de laatste ronde

In de laatste ronde regende het uitvallen. Eerst ontsnapten vijf rensters, onder wie Chantal Blaak en de Italiaanse nummer drie van vorig jaar Rosella Ratto. Hun vlucht kreeg niet de zegen van het uitgedunde peloton, waar Marianne Vos, Ellen van Dijk en Lucinda Brand zich koest hielden.

Op het een na laatste klimmetje demarreerde de Amerikaanse favoriete Evelyn Stevens. Marianne Vos reed zelf het gat dicht, met de andere favorieten in haar wiel. Ook Van Dijk probeerde het nog, maar kwam niet weg.

Blaak en Brand zorgden er voor dat Vos vooraan kon beginnen aan het slotklimmetje. Daar bleef een elitekopgroep over met Johansson (zilver achter Vos bij het WK in 2013), de Britse Lizzie Armitstead (zilver achter Vos bij de Olympische Spelen in 2012) en de Italiaanse Elisa Longo Borghini (zilver achter Vos bij het WK in 2012).

In de laatste meters kwam de groep toch weer bij elkaar. In de sprint was Ferrand-Prevot de snelste.

STER reclame