In Hongkong zijn demonstrerende studenten en scholieren slaags geraakt met de oproerpolitie. Dat gebeurde toen een aantal betogers overheidsgebouwen wilden bestormen.

De politie gebruikte pepperspray en pakte zeker dertien demonstranten op. Onder de arrestanten is de 17-jarige studentenleider Joshua Wong. Hij zou politiemensen hebben aangevallen. Bij de botsingen raakten zeker 28 betogers en politieagenten gewond.

De studenten protesteren al de hele week. Ze willen zo de regering in Peking onder druk zetten om vrije verkiezingen toe te staan in Hongkong.

Schijndemocratie

Mogelijk zijn er volgende week nog veel grotere demonstraties in de voormalige Britse kroonkolonie. Pro-democratische activisten van de beweging Occupy Central dreigen met een bezetting van het financiële hart van de stad.

De inwoners van Hongkong kiezen in 2017 een nieuwe leider, maar de Chinese regering stelt wel enkele beperkende voorwaarden. Zo moeten kandidaten eerst worden gescreend door een comité. De betogers spreken van schijndemocratie. Het comité is volgens hen loyaal aan de communistische machthebbers.

STER reclame