Premier Rutte is "niet optimistisch" dat Nederlandse onderzoekers nog voor de winter kunnen terugkeren naar de rampplek van MH17. Hij zei dat in het tv-programma Nieuwsuur. Er liggen nog steeds persoonlijke bezittingen en stoffelijke resten in het gebied.

Nederland stuurde twee weken geleden nog dertig extra onderzoekers naar Oekraïne. Ook toen waarschuwde Rutte al dat hij niet kon garanderen dat ze in het rampgebied aan het werk kunnen. "Ik wil geen valse hoop wekken", zei de premier toen.

In Nieuwsuur zei Rutte dat er een uiterste inspanning wordt gedaan. Hij zei dat het de ambitie is om nog voordat de winter invalt terug te keren naar de rampplek met als eerste prioriteit de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen. Ook benadrukt hij het belang van het kunnen doen van onderzoek in het oosten van Oekraïne.

Geïdentificeerd

Het Nederlandse onderzoeksteam was in augustus uit het oosten van Oekraïne vertrokken, omdat de situatie in het gebied te gevaarlijk was. Begin deze maand werd een staakt-het-vuren overeengekomen tussen de regering in Kiev en de pro-Russische separatisten.

Dat staakt-het-vuren is in de afgelopen weken veelvuldig geschonden. Ook rond de rampplek werd flink gevochten.

Vandaag werd bekend dat inmiddels 251 van de 298 slachtoffers van de ramp met de boeing van Malaysia Airlines zijn geïdentificeerd.

STER reclame