NOS NieuwsAangepast

Asterix-maker verzoend met dochter

De schepper van Asterix, de Fransman Albert Uderzo, en zijn dochter Sylvie hebben zich na een jarenlange juridische strijd met elkaar verzoend. Vader Uderzo (87) en dochter waren sinds 2007 gebrouilleerd. Ze konden het niet eens worden over wat er met de stripboekenreeks Asterix moet gebeuren na zijn dood.

Sylvie Uderzo (57) vond dat de tekenaar zijn nalatenschap verkwanselde door toe te staan dat de serie doorgaat na zijn dood. Ze probeerde haar vader wilsonbekwaam te laten verklaren.

Dapper weerstand

Vandaag gaf de familie een verklaring uit waarin staat dat alle lopende rechtszaken en procedures worden stopgezet. De verklaring kwam een dag nadat een rechtbank in Versailles bepaalde dat Uderzo niet wilsonbekwaam is.

Vorig jaar verscheen het eerste album over het Gallische dorpje dat dapper weerstand biedt aan de Romeinen, waarvoor Uderzo niet de tekeningen maakte. Het is 'Asterix en de Picten' van schrijver Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad.

Van de 35 Asterix-albums zijn er wereldwijd ruim 350 miljoen verkocht. De strips zijn vertaald in meer dan 100 talen. De oorspronkelijke schrijver van Asterix, René Goscinny, is in 1977 overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl