Het was een opvallend beeld. Marianne Vos, met afstand de beste wielrenster van de laatste jaren, die het tempo van haar ploeggenoten niet kon bijbenen in de ploegentijdrit.

Eigenlijk was het een geluk bij een ongeluk dat Vos vroegtijdig moest afhaken in de ploegentijdrit. Daardoor ontsnapte ze aan de valpartij die Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten voor de rest van de WK uitschakelde. Toch is er reden voor twijfel over de vorm van de vrouw die zaterdag haar wereldtitel in de wegrace verdedigt. Bij de buitenwacht vooral, niet bij Vos en haar entourage.

"Het is niet zo vanzelfsprekend als veel mensen denken", bekende Vos in aanloop naar de wegwedstrijd van zaterdag. De ploegentijdrit heeft ze inmiddels achter zich gelaten:"Wat het was? Een slechte dag. Gewoon geen goede benen. Maar ik heb eerder slechte ploegentijdritten gereden, dus, nee, ik twijfel niet."

Niet in beste conditie

Ook dit jaar won Vos vrijwel alles waar ze haar zinnen op had gezet: ze werd voor de zevende keer wereldkampioene veldrijden, won de Ronde van Italië voor vrouwen en La Course, het prestigieuze criterium op de Champs Élysées op de slotdag van de Tour de France. De zege in Parijs was een dubbele overwinning voor Vos. Dankzij een intensieve lobby wist ze Tour-directeur Christian Prud'homme te bewegen tot de organisatie van de wedstrijd.

Die rol als ambassadrice gaat ten koste van haar prestaties, zo denken velen. "Ze heeft niet haar beste conditie", constateerde Koos Moerenhout, haar ploegleider bij Rabobank/Liv, na de mislukte ploegentijdrit. "Marianne is een uiterst gedreven iemand die ook nog een leidende rol vervult in het promoten van het vrouwenwielrennen. Daar gaat veel tijd inzitten."

Luxehelpers

De sleutel voor een vierde wereldtitel van Vos ligt zaterdag misschien niet bij haar eigen conditie, maar bij de vorm van haar beste helpers. In voorgaande jaren bepaalden Van Vleuten en met name Van der Breggen tot diep in de finale het koersverloop.

"Natuurlijk is het wegvallen van Van Vleuten en Van der Breggen een behoorlijke aderlating, want zij zijn rensters die zelf ook een gooi naar de regenboogtrui hadden kunnen doen", aldus Vos. "Maar dat is het geluk van onze ploeg: er staan wel vervangsters klaar die weten wat er moet gebeuren."

Nieuwe rol

En dus krijgen sommige vrouwen zaterdag een andere rol van bondscoach Johan Lammerts. Onder normale omstandigheden zou Ellen van Dijk in de eerste helft van de koers haar werk moeten doen. Nu zal ze, samen met Nederlands kampioene Iris Slappendel, Lucinda Brand en Chantal Blaak, haar best moeten doen om Vos in de finale bij te staan.

Met name voor Van Dijk, dit voorjaar nog winnares van de Ronde van Vlaanderen, is de wegwedstrijd een kans om zich te revancheren nadat ze eerder deze week haar titels in de tijdrit en de ploegentijdrit moest afstaan. Voor Van Dijk kan de koers niet snel genoeg losbarsten. "Dan hoef ik niet meer aan die tijdrit te denken."

Concurrentie ruikt bloed

Toch bestaat het gevaar dat Vos in de finale geïsoleerd komt te zitten, een spel waar de Italiaanse vrouwen wel raad mee weten. Niet voor niets werd Marianne Vos al vijf keer tweede bij de WK op de weg. De concurrentie ruikt bloed.

De laatste keer dat Vos geklopt werd, in 2011 in Kopenhagen, werd Vos op het podium vergezeld door Giorgia Bronzini, die haar wereldtitel prolongeerde, en Elisa Longo Borghini. Ook vorig jaar in Florence raakte Vos verzeild in het Italiaanse ploegenspel. Toen was het Van der Breggen die zich opofferde, waarna Vos het met een splijtende demarrage kon afmaken.

Zaterdag zal Vos opnieuw rekening moeten houden met de Italiaansen, terwijl ook de Duitse (Lisa Brennauer) en Amerikaanse (Evelyn Stevens) ploegen over sterke troeven beschikken. Ook de Britse Lizzie Armitstead en de Zweedse Emma Johansson staan te popelen om de hegemonie van Vos te doorbreken.

"Wij kennen Marianne"

Slecht in de tijdrit, top in de koers. Kan dat? Bij Vos wel, zo blijkt uit het verleden. In Kopenhagen reed Vos voor het laatst een WK-tijdrit, waarin ze tiende werd. Bij de Olympische Spelen in Londen won ze met overmacht goud in de wegwedstrijd, een paar dagen later zakte ze in de tijdrit door het ijs met een zestiende plaats.

In de tijdrit kan het alle kanten op bij Vos. In de koers zit ze altijd bij de eersten. Ploeggenote Lucinda Brand kent geen twijfel: "Wij kennen Marianne. Die staat er wel."

Live op NPO 1 en NOS.nl

Naast Marianne Vos bestaat de Nederlandse ploeg uit Chantal Blaak, Lucinda Brand, Thalita de Jong, Ellen van Dijk, Roxane Knetemann, Iris Slappendel en Sabrina Stultiens. Amy Pieters en Thalita de Jong vervangen de geblesseerde Anna van der Breggen (bekkenbreuk) en Annemiek van Vleuten (kuit).

De wegwedstrijd voor vrouwen gaat zaterdag om 14.00 uur van start en is live te zien op NPO 1 en nos.nl.

STER reclame