NOS NieuwsAangepast

Kankerinstituten bundelen krachten

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Zes Europese kankerinstituten slaan de handen ineen. Onder de naam Cancer Core Europe gaan ze samenwerken bij onderzoek en bij een snelle toepassing van de resultaten voor patiënten. Dat is zojuist bekend gemaakt op het jaarcongres van de European Society for Medical Oncology in Madrid.

De zes ziekenhuizen gaan veel meer onderling coördineren bij onderzoek en klinische studies. Ze denken die studies met patiënten ook sneller te doen. Door met zijn zessen samen te werken zijn er eerder voldoende patiënten om bijvoorbeeld een nieuw geneesmiddel te testen op patiënten.

Vertalen

"We hopen de tijd die nodig is om een ontdekking in het laboratorium te vertalen in iets dat bruikbaar is voor de patiënt, te verkorten van bijvoorbeeld vijf naar twee jaar", zegt Rene Medema, bestuursvoorzitter van het NKI/AvL en wetenschappelijk directeur van het kankerinstituut. "En dat dan niet voor één middel, maar met zijn zessen voor tien nieuwe middelen."

Behalve het NKI nemen topkankercentra uit Frankrijk, Duitsland, Zweden, Engeland en Spanje deel. De zes kankerinstituten maken geld vrij om te investeren in de Europese samenwerking.

Eigen systeem

Tot nu toe werkte het NKI/AvL ook wel samen met buitenlandse instituten, maar die samenwerking kende volgens Medema flinke beperkingen. "Om op een goede manier gezamenlijk onderzoek te doen moet je onderzoeksgegevens makkelijk uit kunnen wisselen. Maar iedereen heeft zijn eigen systemen en dat maakt het praktisch heel moeilijk om data te delen."

Dat uitwisselen van databases is een van de hoofddoelen van Cancer Core Europe, net als het delen van onderzoeksportefeuilles. Daardoor weten de zes ziekenhuizen niet alleen van elkaar waarmee ze bezig zijn, maar ze kunnen ook onderzoeksgegevens gebruiken.

Suiker

"In de toekomst moeten we één groot datasysteem hebben, zodat we makkelijk bij elkaar in de keuken kunnen kijken en even wat suiker kunnen lenen. Dat stelt ons ook in staat om sneller tot toepassingen in de behandelkamer te komen", zegt Miedema. "Want daar gaat het om, het belang van de patiënten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl