1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

KPN stopt voorkeursbeleid vrouwen

KPN blijkt te zijn gestopt met de voorkeursbehandeling van vrouwen bij benoemingen in hoge functies. Het telecombedrijf was in 2009 het eerste concern dat koos voor zo'n beleid.

Volgens de verantwoordelijke KPN-directeur Jasper Rynders bleek de "focus op vrouwen" in de praktijk ten koste te gaan van hoger opgeleide allochtone mannen. "Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving, met name in de grote steden waar KPN actief is, is dit een onwenselijk bijeffect", zegt Rynders in een interview met Intermediair.

Het voortrekken van vrouwen was een initiatief van toenmalig topman Scheepbouwer. Managers werden gekort op hun bonussen als zij voor hogere posities geen vrouwen voordroegen.

Tekortkomingen

Nu blijkt dat niet lang na Scheepbouwers vertrek het voorkeursbeleid weer is losgelaten. Ook omdat het niet in alle opzichten voldeed aan de verwachtingen. "We moesten de afgelopen jaren putten uit een beperkte groep vrouwen, aangezien alle grote bedrijven in dezelfde vijver vissen", zegt Rynders. Die vrouwen leken "in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten, inclusief hun tekortkomingen".

KPN telt volgens Intermediair inmiddels wel de meeste topvrouwen van de acht grootste telecombedrijven. Maar in de raad van bestuur zit nog altijd geen enkele vrouw, sinds de financiële topvrouw Carla Smits-Nusteling opstapte. Zij werd opgevolgd door een man.

Bussemaker

Eerder deze maand bleek uit nieuwe cijfers dat vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd mondjesmaat aan de top komen. Minister Bussemaker kondigde aan dat zij daar met werkgevers over wil praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl