Het Nederlandse leger mag voortaan computernetwerken van tegenstanders platleggen met behulp van virussen. Daarvoor is een speciaal Cyber Commando opgericht. Het commando wordt vanmiddag officieel door minister Hennis-Plasschaert gelanceerd.

Het Cyber Commando is de opvolger van een taskforce die al zich bezighield met het beveiligen van de eigen militaire netwerken. Beveiliging blijft ook het belangrijkste doel van dit nieuwe commando.

Volgens onderzoeker Kees Homan van Instituut Clingendael zal het digitaal bombarderen van de tegenstander wel steeds belangrijker worden.

Rusland

"Voordat Rusland in 2008 Georgië binnenviel met tanks, heeft het eerst de netwerken van het Georgische leger platgebombardeerd, waardoor ze digitaal doof en blind waren."

Onder meer belangrijke telefoonnetwerken werkten daardoor niet meer. Volgens Homan werden de Georgiërs hierdoor overrompeld.

Islamitische Staat

Homan ziet ook mogelijkheden in de strijd tegen IS. "Je kunt je voorstellen dat voor een militaire operatie, eerst telefoonnetwerken en commandosignalen van IS-strijders worden opgespoord en stilgelegd."

Er zijn zestig mensen extra aangesteld om cyberkennis te kunnen bundelen. Verder leidt Defensie veertien militairen op met hackerscapaciteiten. Homan verwacht dat in de toekomst vooral wordt gezocht naar technische kennis onder niet-militairen.

STER reclame