NOS NieuwsAangepast

Bevel legertop: geen uniform in ov

De legerleiding heeft militairen verboden in uniform te reizen in het openbaar vervoer. Daarmee heeft de legertop het advies van het ministerie van Defensie overgenomen om voorlopig niet meer het uniform in het openbaar vervoer te dragen.

Aanleiding is de videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder eerder deze week. De man riep in Aleppo na een Amerikaans bombardement op om "een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten."

Kabinetsbesluit

Volgens een woordvoerder van Defensie zijn er na de oproep andere dreigementen geuit, die specifiek op militairen zijn gericht. Die zijn volgens hem van dusdanige aard en ernst, dat gisteren aan het eind van de dag is besloten om het advies over te brengen aan de leidinggevenden bij defensie.

Het advies is uitsluitend gericht op reizen met het openbaar vervoer, omdat militairen buiten werktijd alleen hun uniform dragen als ze op weg zijn naar hun werk.

Schoof

Defensie heeft het besluit niet genomen op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Dick Schoof, maar hem wel geïnformeerd. Het algemene dreigingsniveau blijft "substantieel".

Het besluit van het kabinet om met F-16's mee te doen aan de bombardementen op IS in Irak heeft volgens de woordvoerder niets met de dreigementen tegen de militairen te maken. Minister Asscher zei gisteren dat de kans op een aanslag daardoor is verhoogd.

Fitna

Het is twee keer eerder voorgekomen dat militairen werd aangeraden niet in uniform te reizen. Dat was tijdens de missie naar Irak in 2003 en na het uitkomen van Fitna in 2008.

Volgens vakbond AFMP gaan veel militairen al in burgerkleding naar de kazerne. "Vanwege slapen in de trein of een frietje halen op Utrecht Centraal", zegt Skip Springer van AFMP.

De voorzitter van vakbond ACOM, Leon van der Hulst, vindt de oproep verstandig. "Met een uniform zijn militairen wel een heel makkelijk target." Er zal niet veel veranderen, denkt Van der Hulst, behalve dat ze hun uniform op de kazerne laten hangen. "Militairen voelen zich niet onveiliger, want ze zijn professionals."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl