NOS NieuwsAangepast

Nigeria: 'leider' Boko Haram gedood

Het Nigeriaanse leger zegt in een offensief tegen Boko Haram de man te hebben gedood die zich in video's voordoet als de leider van de islamitische terreurorganisatie.

De man, Mohammed Bashir, was door Boko Haram naar voren geschoven als dubbelganger van de vorige leider, Abubakar Shakau. Die laatste is volgens het Nigeriaanse leger vorig jaar gedood. Hard bewijs daarvoor is nooit geleverd.

Correspondent Koert Lindijer heeft foto's gezien die het leger heeft vrijgegeven. "Hij lijkt inderdaad op Bashir, maar het leger is geen betrouwbare bron. We moeten dus een stevige slag om de arm houden."

Meisjes

Bashir trad geregeld naar voren in video's, waarin hij verkleed als Shakau de Nigeriaanse regering bedreigde. Ook eiste hij de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes. Die verdwenen in april en zijn nog altijd spoorloos.

Achter de schermen wordt via het Rode Kruis onderhandeld tussen Boko Haram en de regering over vrijlating van de meisjes. De gesprekken zouden "redelijk positief" verlopen, zegt Lindijer.

Islamitische staat

Bij het legeroffensief in het noordoosten van het land zouden 260 militanten gevangen zijn genomen. Het offensief is een reactie op de recente verovering van dorpen door Boko Haram in de regio, waar de organisatie een islamitische staat heeft uitgeroepen.

De overwinning van het leger volgt op een periode van zo'n twee jaar waarin Boko Haram overwinning na overwinning boekte.

Bij de gewelddadige acties van de beweging zijn de afgelopen vijf jaar duizenden mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl